Linum usitatissimum

Vlasboer

In de stamboom kwam ik regelmatig het beroep vlasboer tegen dat door vele Sparrebomen in het verleden werd uitgeoefend. Dus ben ik gaan uitzoeken wat vlas is en wat zo’n vlasboer precies deed.

Wat is vlas?

Wel, het is een plant. Het heeft de Latijnse naam Linum usitatissimum en heeft blauwe of witte bloemen. Het plantje wordt zo’n 30 tot 50 cm hoog en een veld vol met deze planten is een prachtig gezicht. Het is een eenjarig plantje dus moet ieder jaar opnieuw worden gezaaid.

Vlas

Wat kun je met vlas?

Behoorlijk veel! De stengels (linnenvlasplanten hebben stengels van 80-120 cm) worden al meer dan zesduizend jaar gebruikt om linnen van te maken voor kleding. En de zaden kunnen worden geperst om er lijnzaadolie van te maken. Het overblijfsel van de geperste zaden zijn ‘lijnzaadkoeken’ die aan dieren worden gevoerd.

De vlasboer

Die had het er maar druk mee. In april zaaien, in juli oogsten. Hij trok de planten in zijn geheel uit de grond en maakte er bossen van (schoven) die door de zon gedroogd werden. Daarna moest het vlas verwerkt worden tot linnen en de zaden geperst tot lijnzaadolie. En vervolgens moesten de producten verkocht worden.

Meer informatie

Er zijn behoorlijk wat websites aan vlas gewijd, een heel aardige is die van Hunebednieuwscafe. Daar staat ook een filmpje hoe met vlas touw gemaakt kan worden:


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *