Maaike Sparreboom

Het is 19-08-1869 als Maaike Sparreboom wordt geboren, het jaar waarin het Suezkanaal gereed is, plastic (celluloid) en de (fiets-)dynamo worden uitgevonden. En ook worden oude maten zoals het pond en de el afgeschaft en vervangen door de kilogram en meter.

Maaike wordt geboren in IJsselmonde, een zelfstandige gemeente waar veel leden van onze familie zijn geboren. Pas in 1941 werd het aan Rotterdam toegevoegd. Veel mensen leefden van de zalmvisserij, dat werd later onmogelijk door overbevissing en sterke watervervuiling.

Je kunt die tijd niet zonder meer vergelijken met nu, ondanks dat Maaike maar 150 jaar geleden geboren is. Veel mensen werden niet oud, door ziekten maar ook door slechte arbeidsomstandigheden. Maaike was slechts 9 maanden oud toen ze stierf. Hoewel in bovenstaande overlijdensakte niet wordt vermeld waaraan zij is overleden, is het voorstelbaar dat dit een kinderziekte is geweest waaraan veel kinderen toen overleden. Bovendien weten we dat er in die periode een tyfus-epidemie heerste.

De overlijdensakte is ondertekend door de vader van Maaike, Jan Sparreboom. Hij kreeg volgens onze gegevens in totaal acht kinderen. Die kinderen gingen wel naar school, maar meestal tot hun twaalfde, daarna moesten ze werken. Dat zal ook wel het geval zijn geweest voor Cornelis van Deelen, die samen met Jan aangifte van het overlijden heeft gedaan. Want onderaan de akte wordt vermeld dat hij verklaarde niet te kunnen schrijven en daarom de akte niet kon ondertekenen.

Waarschijnlijk werd Maaike vernoemd naar haar oma Maaike Leenheer. Vernoemingen waren voor 1945 heel gebruikelijk. Pas na de tweede wereldoorlog kregen kinderen namen die nog niet eerder in hun familie in gebruik waren. Die vernoeming zien we ook bij de overige broers of zussen van Maaike: Jan, Cornelis, Grietje, Johannes, Simon en Pieter. En Maaike kreeg na haar overlijden op 01-06-1870 een zusje op 26-10-1871 met de naam…Maaike.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *