Nederlands
Engels
Deutsch

De plantage van onze voorouders

“Plantation Settlement, Surinam, ca. 1860.” A plantation village not long before the Dutch abolished slavery in 1863. Creative Commons/Public Domain

Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen zijn gevonden dat voorouders van de familie Sparreboom plantages bezaten of in ander opzicht direct betrokken waren bij het Nederlands slavernijverleden. Er is tenminste niets van te vinden in de stamboom en ook deze website levert geen resultaten wanneer er op ‘Sparreboom’ wordt gezocht.

Nietteman leefden zij in elk geval in dezelfde tijd. Slavernij werd pas in 1863 door Nederland afgeschaft, onze voorouders moeten er dus van geweten hebben en wellicht op een of andere wijze mee te maken hebben gehad. In de podcast van Maartje Duin onderzoekt zij, samen met Peggy Bouva, wat ze nog kan vinden van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.

Zij ontdekt dat haar voorouders bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Maartje zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Heel interessant! De podcast is op verschillende plekken te vinden, klik hier om er direct naar toe te gaan. Wil je het liever op je smartphone beluisteren, scan dan deze QR-code:

QR-code podcast Maartje Duin
QR-code podcast

Wil je er meer over lezen, kijk dan even op de website van NPO Radio 1 of de VPRO (waar ook het transcript van alle acht afleveringen is te lezen).


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *