Woonplaatsen

Woonplaatsen

Waar wonen we?

Veel mensen die in onze stamboom staan beschreven komen uit de stad Rotterdam of plaatsen rond deze havenstad. Er woonden rond 1600 al 20.000 mensen en in 1880 woonden er 160.000 mensen. De groei nam vanaf toen sterk toe, in 1920 woonden er al 500.000 en nu heeft de stad net geen 600.000 inwoners.

Oudehaven en Witte Huis (eerste wolkenkrabber van Europa), Rotterdam

De stad is zo snel gegroeid wegens de handige ligging aan het water. Iedere Rotterdammer kent wel een aantal bruggen, zoals bovenstaande foto van de rode Willemsbrug. Maar de meesten weten niet dat er in het gebied in en rond Rotterdam in totaal 111 bruggen en sluizen zijn.

Erasmusbrug, Rotterdam

En veel mensen die in de stad opgroeiden kregen later een beroep dat te maken had met dat water, zoals ketelmaker of scheepsklinker. Maar dit is nogal tijdgebonden, voor 1800 hadden de mensen veelal agrarische beroepen (vlasboer), na 1900 meer technische (haven-)beroepen1 en na de 2e wereldoorlog is er een wildgroei aan beroepen ontstaan.

De Koopgoot op een rustig moment, Rotterdam

Tegenwoordig wordt Rotterdam wel de architectuurstad van Nederland genoemd en een bezoekje meer dan waard.

Kubuswoningen, Rotterdam
Arrondissementsparket en andere gebouwen, Rotterdam

Andere plaatsen

Natuurlijk komen niet alle Sparrebomen uit Rotterdam, veel woonden er ook in Ridderkerk, Den Haag, Barendrecht, Amsterdam, Nederlek, Haarlem, Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, Pekela, Schiedam en Dordrecht. Ook zijn gezinnen naar het buitenland vertrokken, bijvoorbeeld naar Australië of Amerika.