InSight lanceerplatform

Sparreboom op Mars

Sparreboom op Mars

De Marslander InSight werd op 5 mei 2018 vanaf Vandenberg Air Force Base in Californië gelanceerd. Na een cruise van zes maanden landde InSight op 26 november 2018 op Mars. Na zo’n 30 dagen begon het met metingen aan het landschap op Mars en stopte daar op 15 december 2022 mee.

De seismische activiteit van Mars, trillingen door bevingen onder het Mars oppervlak was één van de dingen die men wilde meten. Daar gebruikte men SEIS voor, de halfronde bol in onderstaande afbeelding. Het zwarte voorwerp ernaast, HP3, moest een gat boren van 5 meter om daarin de temperatuur te meten. Die diepte werd niet bereikt doordat de boor op andere bodemeigenschappen stuitte dan verwacht. Daarnaast moest RISE nauwkeurige locatiemetingen verrichtten om om te bepalen hoeveel de noordpool van Mars wiebelt tijdens zijn baan om de zon. En dit allemaal gedurende een Marsjaar, ruwweg twee aardse jaren.

Behalve een hoop meetinstrumenten had InSight nog iets bijzonders bij zich. Namelijk een tweetal microchips waarin de namen stonden van in totaal 2,4 miljoen mensen.

Insight microchip
INSIGHT micro chip install 1-23-2018

Om daar bij te horen kon je je bij NASA opgeven. Er is tenminste één Sparreboom die dat gedaan heeft:

InSight ticket
InSight Boarding pass

Tja, een Sparreboom groeit overal…Je kunt hier controleren (helemaal onderaan) of een bekende zich heeft opgegeven. Misschien jijzelf wel? Laat het weten!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *