Nederlands
Engels
Deutsch

Franse Keizerrijk

Eerste Franse Keizerrijk

Het eerste Franse Keizerrijk dateerde van 1804-1814/1815 en Nederland was toentertijd Frans grondgebied. Op sommige aktes uit die tijd kom je dan een rond stempel tegen zoals hierboven uitvergroot is afgebeeld. In de rand staat Emp. Fran. geschreven dat Empire Francais betekent. Linksonder, in de stoel van de vrouw, staat ‘75 Ces‘ gebeiteld, dit betekent een waarde van 75 centimes (van het latijnse woord centesimus), een Franse eenheid waar ook ons woord ‘cent’ vandaan komt. Dat bedrag moest hoogstwaarschijnlijk als belasting worden betaald om ingeschreven te kunnen worden.

Op het stempel, dat ook als zegel werd gebruikt, is verder een zittende vrouwenfiguur afgebeeld met een adelaar en een januskop. De januskop was een populair symbool van de patriotten en werd gebruikt om aan te geven dat iets verschillende, vaak tegengestelde, eigenschappen kan hebben. Het is genoemd naar de Romeinse god Janus, die soms met twee gezichten werd uitgebeeld.

Een gedeelte van de overlijdensakte van een van onze voorouders waarop het Franse zegel is gedrukt.

Janus was de god van het begin en van het einde, of van het openen of sluiten van deuren. Het ene gezicht kijkt naar het verleden, het andere naar de toekomst. Niet voor niets is de maand januari naar deze god vernoemd.

En hoe kom ik aan deze wijsheid? Die heb ik gevonden in een publicatie op de website van historische vereniging Ampt Epe. Op blz. 15 van nummer 189 van deze publicatie staat een mooie inleiding over de Franse overheersing van ons land. En verder op Wikipedia en Historiek.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *